FORUM LINKOVI
 

DUH BEOGRADA U ČIKAGU

  • Izožba fotografija Beograda u centru Čikaga
  • Startovao prvi americki sajt posvećen Beogradu
  • Amerikanci mogu lako da naučei naša dva ćirilična slova a možda i svih sedam
  • I tuga za starim vremenima i otvorenost prema modernom dobu
  • Izlozba će se seliti po pozivu i potrebi i u najudaljenije mesto na svetu

Fotografije Čubure, Neimara, beogradske kaldrme, najlepših zgrada, terasa, kapija, krasile su dve nedelje čuveni trg Daley Plaza u centru Čikaga od 15 do 31 avgusta 2006.g. Daley Plaza je pandan njujorškom Times Square, kojima dnevno prodje na stotine hiljada ljudi. Glavni grad Srbije - inače pobratim Čikaga - kroz medjunarodni projekat EverGreen Belgrade, čiji je autor fotograf Dragan M. Babović, a njegovi američki producenti Branka Kojić i Goran Veselinović, na najlepši način su afirmisali Beograd ne samo američkoj, već i svetskoj publici. U isto vreme sa izložbom postera Beograda u centru Čikaga startovao je i ovaj naš web sajt www.evergreenbelgrade.com na kome su prezentirane najlepše fotografije Beograda, posteri i DVD sa istoimenim nazivom.

..."U izboru 40 postera sa fotografijama Beograda autora Dragana Babovića, želela sam da iz Beograda izvučem njegove univerzalne vrednosti koje ga spajaju sa kulturama celog sveta. Tu je kupola Skupštine, koja podseća na kupolu američkog Kongresa, tu je terasa koja podseća na one iz Pariza, tu je lav na terazijskoj česmi koji podseća na staru Grčku," kaže Branka Kojić, koja je koncipirala izložbu u Daley Plaza, a čiji su pokrovitelji sam Grad Čikago i naš konzulat u SAD.

Pored Kalemegdana vidjenog sa Ušća, i to sa belim jedrilicama, njegovih cvetnih parkova i spomenika, tu su Knez Mihailova kao pešačka zona, delovi grada kao Slavija, Neimar i Čubura, najlepše zrade kao Muzej primenjene umetnosti, Akademija nauka, Konak Kneginje Ljubice, stari delovi grada kao Kosančićev venac i Skadarlija, a posebnu asocijaciju na Beograd i tugu za starim vremenima radjaju slike starih kapija tipičnih za Srbiju.

Posebno se izdvajaju fotografije Hrama Svetog Save, sadašnjeg simbola Beograda, sa uredjenim parkom, koji mami turiste iz celog sveta.

..."Amerikance posebno zanima noćni život u Beogradu, pa smo im prikazali i Kolarac, naš Carnegie Hall, atmosferu jednog beogradskog kafića i jedan tipičan splav na reci," kaže Goran Veselinović, čiji američki sajt Serbian Yellow Pages posećuju hiljade posetilaca.

..."U logotip EverGreen Beograd namerno sam ugradio jedno ćirilično slovo D, koje je malo iskrenuto, kao da visi, i koje će biti naše prvo ćirilično slovo izvezeno na Zapad. Svi će znati da ga pročitaju i naučiti to naše jedno slovo D, jer se logično čita kada se izgovara Beograd. Isto tako stavio sam u svoj logotip na kraju ćirilično slovo Ć, pa ko želi lako će naučiti i to za naše podneblje najkarekterističnije slovo i glas Ć," kaže Dragan Babović, autor fotografija i postera.

..."Nikola Tesla, Sveti Sava, Karadjordje, su ličnosti kojima će se ponositi generacije Srba rasutih svuda po svetu. Njihovi likovi na posterima daju svemu ovome pečat večnosti. Ideja projekta EverGreen Belgrade je Beograd kao večno mlad i uvek aktuelan grad na svetskoj pozornici gradova," ističe Babović.

..."Izložene fotografije pokazuju i kontraste u Beogradu kao što su stare stražarske kule na Beogradskoj tvrdjavi, u poredjenju sa modernim Zapadnim kulama grada na Novom Beogradu, koje se naziru na horizontu. Tu su i trenutno najmodernije fasade i enterijeri koji krase Beograd," kaže Branka Kojić i ističe da su baš ove fotografije Amerikancima pokazale sferu mogućih stranih investicija u Beograd kao grad budućnosti u Evropi.

Na izložbi je bio promovisan i DVD EvergreenBelgrade, koji predstavlja Beograd u najboljem svetlu sa više od 1000 fotografija autora Dragana Babovića, za koji je dizajn i montažu radio Nikola D. Marković, muziku pisao Nenad Milosavljević "Galija", a u američkoj produkciji Branke Kojić i Gorana Veselinovića. DVD se može nabavitii samo u SAD preko www.evergreenbelgrade.com.

..."Beograd je najvoljeniji grad na svetu. Mi Beogradjani obožavamo Dubrovnik, Hreceg Novi, Sarajevo, volimo Pariz, Budimpeštu, Beč, Rim, London, Njujork, Čikago, ali malo je onih koji osećaju takvu tugu za gradom u kome su se rodili, ili bar na kratko živeli, kao Beogradjani. Interesantno je da možeš da se doseliš u Beograd na samo nedelju dana, ti ćeš se već osećati Beogradjaninom. Sve to nije lako prikazati na fotografijama, ali zato je tu mnogo fotosa i dovoljno je da te samo jedan, ali baš samo jedan, pogodi u srce, i cilj cele akcije je postignut, " kaže Babović. "Univerzalne vrednosti su ono što nas povezuje sa celim svetom, pa će i strancima prepoznavanje tih vrednosti dati pravi utisak o Beogradu".

Izložba će se posle Čikaga, po pozivu, seliti i u druge američke gradove i na druge kontinente. Kao grad za sva vremena, večno mlad (evergreen) Beograd će predstaviti svoje čari svima koji ga budu pozvali. Ekipa projekta Evergreen Belgrade im stoji uvek na raspolaganju.


Politika (22.08.2006.)

Duh našeg glavnog grada u Čikagu

Večna mladost Beograda

Fotografije Čubure, Neimara, beogradske kaldrme, najlepših zgrada, terasa, kapija, postavljene su na čuvenom trgu Daley Plaza u centru Čikaga i biće na njemu do 31. avgusta. Daley Plaza je pandan njujorškom Times Square, kojim dnevno prođe na stotine hiljada ljudi. Glavni grad Srbije, pobratim Čikaga, kroz međunarodni projekat EverGreen Belgrade na najlepši način će afirmisati Beograd ne samo američkoj, već i svetskoj publici. Autor je fotograf Dragan M. Babović, a njegovi američki producenti Branka Kojić i Goran Veselinović.

U isto vreme sa izložbom postera Beograda u centru Čikaga startuje sa radom i veb-sajt www.evergreenbelgrade.com na kojem će biti prezentovane najlepše fotografije Beograda, posteri i DVD sa istoimenim nazivom.

"U izboru 40 postera sa fotografijama Beograda, autora Dragana Babovića, želela sam da iz Beograda izvučem njegove univerzalne vrednosti koje ga spajaju sa kulturama celog sveta. Tu je kupola Skupštine, koja podseća na kupolu američkog Kongresa, tu je terasa koja podseća na one iz Pariza, tu je lav na terazijskoj česmi koji podseća na staru Grčku", kaže Branka Kojić, koja je koncipirala izložbu čiji su pokrovitelji grad Čikago i naš konzulat u SAD.

"Amerikance posebno zanima noćni život u Beogradu, pa smo im prikazali i Kolarac, naš Karnegi hol, atmosferu jednog beogradskog kafića i jedan tipičan splav na reci", kaže Goran Veselinović, čiji američki sajt SerbianYellow Pages posećuje hiljade posetilaca.

"Nikola Tesla, Sveti Sava, Karađorđe, jesu ličnosti kojima će se ponositi generacije Srba rasutih svuda po svetu. Njihovi likovi na posterima daju svemu ovome pečat večnosti. U logotip EverGreen Belgrade namerno sam ugradio jedno ćirilično slovo D, koje je malo iskrenuto, kao da visi, i koje će biti naše prvo ćirilično slovo izvezeno na Zapad. Ideja projekta EverGreen Belgrade je Beograd kao večno mlad i uvek aktuelan grad na svetskoj pozornici gradova. Mi Beograđani obožavamo Dubrovnik, Herceg Novi, Sarajevo, volimo Pariz, Budimpeštu, Beč, Rim, London, Njujork, Čikago, ali malo je onih koji osećaju takvu tugu za gradom u kome su se rodili, ili bar nakratko živeli, kao Beograđani", kaže autor Dragan Babović.

Izložba će se posle Čikaga, po pozivu, seliti i u druge američke gradove i na druge kontinente.

M. Đ.
[objavljeno: 22.08.2006.]